streda 10. februára 2016

2. Časť: Jednoduché pravidlá kompozície pre mamičky a pre všetkých, ktorý chcú robiť lepšie fotografie.



Ako to fotograf robí, že jeho fotografie sú tak pútavé a nevšedné? Myslíte si , že je to technikou a že vám sa nikdy také fotografie nepodaria? OMYL!!! Technika v tom zohráva samozrejme dôležitú úlohu ALE...Profesionálny fotograf MUSÍ mať kvalitnú techniku, keďže ho to živí.  Je nemysliteľné, aby svoju prácu robil kompaktným fotoaparátom alebo zastaranou technikou. Srdcom dobrej fotografie však nie je vybavenie, ale schopnosť zachytiť scénu jedinečným a pútavým spôsobom. Ak niekto má tú najmodernejšiu techniku, ale chýba mu oko a vedomosti, má prinajlepšom šancu urobiť obyčajný záber v kvalitnom prevedení (rozlíšenie, ostrosť, farby...).

Otázka znie takto. Ak teda nemusím mať drahú techniku, čo potrebujem vedieť, aby som robil lepšie fotografie? V čom je to kúzlo? 

Pekne po poriadku. Fotografia je rozsiahly obor a je prirodzené, že s jej problematikou sa bežný užívateľ fotoaparátu nemá šancu sám oboznámiť. Len málo ľudí má niekoho, kto ich s fotografiou zoznámi a ešte menej je tých, ktorý za tým idú sami. Je to normálne, keďže vás to neživý. 

Prezradím vám prvé a pre mňa veľmi dôležité pravidlo, ktoré vaše fotografie posunie o úroveň vyššie. Je to pravidlo KOMPOZÍCIE. Poznáte ten pocit, keď sa vám proste fotografia páči, ale neviete povedať prečo? To isté platí opačne. Sú fotografie, ktoré vás proste nezáujmu a nevenujete jej ďalej pozornosť. Tajomstvo sa skrýva v kompozícií.

Čo je to KOMPOZÍCIA? Jednoducho povedané, je to rozloženie objektov a prvkov na fotografií, ktoré sa riadia určitými pravidlami.

Aby fotografia bola pútavá je potrebné tieto pravidla poznať. Aby ste s toľkých informácií nemali v hlavne guláš, rozhodla som sa, že vám jednotlivé pravidlá budem zverejňovať postupne. Je neefektívne robiť dve veci naraz. Môžete sa tak plne sústrediť na skúšanie, experimentovanie a zdokonaľovanie svojich vytúžených záberov.

1 Pravidlo:  Výber hlavného motívu (objektu) a jeho správne umiestnenie 

Pred tým ako stlačíte spúšť si musíte zvoliť hlavnú postavu, ktorá bude v zábere dominovať. Riaďte sa pravidlom:“ Menej je viac a v jednoduchosti je krása.“ Neusilujte o to, vopchať do záberu čo najviac vecí. Správne umiestnenie objektu je prvý krok k lepšej fotografií. 

Musíte si však zapamätať pár jednoduchých zásad: 
  • Kvety, zvieratá, deti a všetky objekty na ktoré sa pozeráme z výšky je dobré ak ich fotografujeme z ich pohľadu.  Nahliadnite do ich sveta, ľahnite si k nim, plazte sa.  Verte, že tie zodraté kolená budú stáť zato.
  • Na fotografiu sa pozeráme takým istým spôsobom ako keď čítame, zľava doprava, z hora na dol. Ak nie je objekt v pohybe, umiestňujeme ho najčastejšie  na ľavú stranu. Ak chceme záberu pridať dynamiku, nechajte voľný priestor v smere pohybu alebo pohľadu (nebojte sa príklad vám určite povie viac).
Je lepšie raz vidieť ako dva krát počuť. Nech sa páči príklady (keďže nemám k dispozícií dobrovoľníka, zatiaľ musí postačiť plyšový medvedík).

 Zmenou pohľadu a umiestnenia, záber už nepôsobí tak obyčajne a chaoticky (a pritom stačilo tak málo).  

  Na poslednej fotografií je priestor v smere, ktorým sa macík pozerá. To umožňuje divákovi zapojiť fantáziu a záberu pridá na zaujímavosti. Kam sa medvedík divá, čo tam vidí? Kým prvé dve nám nehovoria nič.

Vaša prvá  úloha bude, zapamätať si toto pravidlo a začať ho aplikovať a skúšať na svojich fotografiách.  Ak vám môžem poradiť, urobte si čas pre seba a trošku surfujte po internete.  Nájdite fotografie, ktoré sa vám páčia a skúste v nich nájsť toto pravidlo. Je to dobrá pomôcka, kým začnete stláčať spúšť.  Ešte jedna dobrá rada. Nechávajte si každý záber ktorý urobíte. Časom si ich porovnáte a zistíte vaše napredovanie. Vyžaduje si to trpezlivosť, ochotu a čas. Toto všetko za to stojí, pretože na konci vás čakajú vaše vytúžené pútavé zábery. 

PS: Toto sú moje skúsenosti, ktoré sama pri fotografovaní používam. Určite nájdete veľa odlišných článkov, rád a postupov. Každý sa na vec pozerá svojimi očami. Toto je môj pohľad, ktorý sa mi osvedčil.  A ešte jedna vec. Táto téma je venovaná hlavne usporiadaniu objektov, aby konečný záber pôsobil pútavo. Výsledky však budú odlišné, pretože každý z vás používa iný fotoaparát. Kompozícia je pre lepšie snímky jednoznačne nevyhnutná. 





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára