štvrtok 10. septembra 2015

Cvakni, ulož a zabudni! Kam sa stratilo to čaro?


Svoje detstvo si pamätám len hmlisto. Jesenný vietor a padajúce lístie vo mne vyvolávajú nostalgické pocity. Prvý mráz prebúdza sviatočného ducha. Zelená tráva a svieži voňavý vzduch oslavujú príchod jari a zlatistá farba klasov láka k letným hrám. Ale nepamätám si konkrétne momenty, cítim len pocit. Tieto pocity rok čo rok blednú. Obrazy, ktoré sa zachovali sú uložené a starostlivo zabalené aby pripomínali blednúce spomienky a pocity.


Som veľmi vďačná rodičom a všetkým, ktorí sa podieľali na dokumentovaní môjho života. Slovami sa len ťažko dá vyjadriť prebudený pocit detstva. Chvíle zo starými rodičmi, letné prázdniny, šibalstvá zo súrodencami, hry s priateľmi, nevšedné momenty v rodinnom kruhu. Zakaždým, keď sa doma vytiahol fotoaparát, malo to slávnostný nádych. Veľmi sme sa nato tešili. Fotoaparát pre nás predstavoval vzácnosť. Netrpezlivo sme čakali na deň, kedy sa naše fotografie narodia. Bol to jedinečný okamžik. Fotografií bolo len pár, ich hodnota však bola nevyčísliteľná. Zišla sa rodina a všetci niečo porozprávali k 30 vyvolaným fotkám. Potom sa starostlivo uložil ďalší diel rodinného príbehu, aby sme sa k nemu mohli teraz vracať.


Kam a prečo sa stratili tieto chvíle? Fotoaparát je „všednou“ súčasťou každej rodiny. Na jednej strane vyspelá digitálna technika nám uľahčuje a zjednodušuje prácu, na strane druhej ju bohužiaľ deformuje. Nik už nejasá keď sa vytiahne fotoaparát, nik túžobne neočakáva výsledné fotografie. Uspokojujeme sa s bežným zachytením a zabúdame na hodnotu, ktorú nám fotografia poskytuje. Chrlíme z našich fotoaparátov tisíce fotiek, ktorým chýba duša. Príbeh sa stratil v mori, kde kvantita zvíťazila nad kvalitou. Ako vrátiť späť čaro fotografie? 


Fotoaparáty dnešnej doby majú neskutočný potenciál, ktorý nie je dostatočne využívaný. Malá skrinka v sebe ukrýva nekonečnú škálu tvorivých možností. Je potrebné zahodiť zlozvyky! NEfotografovať všetko a všade bez uváženia. Treba sa zamyslieť nad každou fotografiou, ktorú urobíte. Čo ňou chcete povedať, odkázať, pripomenúť? Oprášte staré súbory a začnite fotografie tlačiť a reálne uchovávať. Objavte čaro všednej chvíle, zaostrite pozornosť na detail a dajte vyniknúť drobnostiam, ktoré tvoria vaše životy. 


Chcem, aby vás fotografovanie bavilo. Robím všetko preto, aby vaše fotografie neboli len obyčajné zachytenie reality, ale aby rozprávali príbeh vášho života a písali históriu, ktorá zo všedných dní robí výnimočné. Pýtajte sa! Prečo to fotím? Je to o Vás, nie o móde, nie o známych, nie o mne. Je to Váš život, Vaše spomienky, city, emócie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára