štvrtok 7. januára 2016

1. Časť: Fotografujeme vedome


Možno by bolo dobré, si na začiatok povedať niečo o nastaveniach a správnom používaní fotoaparátu. No je niečo oveľa dôležitejšie čo by ste mali vedieť, kým sa vo veľkom pustíte do dokumentovania. Fotoaparát je bežnou súčasťou takmer každej domácnosti. Časy, keď si fotografie mohli vychutnávať iba bohaté vrstvy sú preč. Preč však zmizlo aj kúzlo, kvalita a slávnostná atmosféra. Sme zahltený obrázkami, ktoré len málo vystihujú všedno nevšedné momenty našich životov. Nikdy nie je neskoro zmeniť obyčajné zábery na pútavé rodinné príbehy.Čo preto musíte urobiť?

Musíte hlavne chcieť:
  • Zmeniť svoj pohľad na svet fotografie a naučiť sa byť vnímavý, pokojný a trpezlivý
  • Ochotne obetovať priestor na učenie sa novým veciam a sebazdokonaľovanie
  • Nikdy sa neuspokojiť s priemerom a chcieť stále viac
Ak ste na všetko odpovedali ÁNO, práve sa vám otvárajú dvere k novým príležitostiam, ktoré vám prinesú veľa zábavy, nových informácií, krajšie a zaujímavejšie zábery vášho života. 

Do nedávna som žila v presvedčení, že fotografia je len zachytenie o zhmotnenie v čase a priestore. Čím viac sa o fotografií učím a čítam, čím viac o nej premýšľam, čím viac ňou žijem zisťujem, že jej svet tvorí priestor pre neobmedzenú tvorivosť, neustále zdokonaľovanie seba samého a nekonečne veľa kreatívnych ciest a spôsobov vyjadrenia sa. Ako perličku na torte nám fotografia zanecháva krásne hmotné spomienky na prchavé a blednúce chvíle. Zato všetko čo nám dáva, jej patrí veľká úcta vo forme zmysluplných, jedinečných a vedomých záberov, ktoré oslavujú jej hlavný význam.

Považujem za dôležité spoznať jej hlbší zmysel. Je to cesta, ktorá vám otvorí oči, srdce, dušu a ukáže vám smer, ktorý vo vás zapáli chuť dokumentovať váš život zmysluplne, oddane s vášňou a radosťou. Je dôležité vedieť používať fotoaparát, no dôležitejšie je vedieť prečo a čo chceme fotografiou povedať, zdeliť, odkázať. Vtedy sa do záberov vnáša podstata, vtedy fotografujeme vedome a nie len pasívne stláčame spúšť, vtedy vzniká PRÍBEH. 











Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára